Cricket boundary catch rules allow a fielder to touch the ball beyond the rope while airborne, but impose strict conditions on the take-off and landing. Under MCC's 2026 code, a fielder who has already made lawful first contact can jump from outside the boundary for a further airborne contact, then must land and remain inside until the ball becomes dead.

That requirement applies even if the ball is passed to a teammate who completes the catch. A successful relay does not excuse the first fielder from returning inside. The rule is in Law 19.5, read alongside Law 33 on fair catches, in the current MCC Laws of Cricket.

Part of the actionWhat to check
First airborne touchLast ground contact before it must be entirely inside
Later jump from outsideFielder must return inside after the airborne contact
Relay to another fielderThe returning fielder still has to land and remain inside
Catch completedControl of both ball and movement is required

What are the boundary catch rules in 2026?

MCC announced that its fourth edition of the 2017 code would take effect on 1 October 2026. Its official announcement also notes that some amendments had already been adopted as playing conditions by governing bodies. This guide explains the current MCC baseline rather than assigning a separate start date to every tournament.

Law 19.5.2 addresses the first contact. A fielder in the air is treated as grounded beyond the boundary if the final contact with the ground before their first touch of the ball was not entirely inside. This test applies to every fielder who touches the delivered ball, even if another fielder has already touched it.

Being airborne above the playing area therefore does not automatically make a catch lawful. A fielder who waits outside the rope and jumps inwards for their first contact has not satisfied the requirement merely because their hands reach over the field. The place from which that first jump began remains relevant.

Can a fielder jump from outside the boundary?

Yes, in the specific sequence covered by Law 19.5.2.1. The fielder's first contact must have complied with the preceding rule. They may then jump from outside to touch the ball while airborne. After that contact, every subsequent contact with the ground during the delivery must be within the field of play.

Consider a hypothetical fielder who jumps from inside, palms the ball upwards and lands outside without it. The rule permits a later jump from outside to make airborne contact, but the fielder must then come down inside. Landing outside again cannot be rescued by eventually running back in and catching the ball.

Nor does the obligation stop because the fielder has released the ball. The law says a later touch of the ground outside during that delivery results in a boundary, whether or not the fielder is touching the ball at that point. Watching only the final catch can therefore miss the decisive breach.

How do relay catches work near the rope?

Law 19.5.2.2 expressly covers a ball returned to another fielder or onto the ground by someone who has jumped from outside. The returning fielder must land and remain within the boundary until the ball becomes dead. The requirement follows that player's movement, rather than transferring entirely to the teammate receiving the ball.

In a hypothetical relay, the first fielder lawfully touches the ball, steps outside, jumps and sends it to a teammate inside. If the first fielder lands outside, the teammate's clean take does not make the sequence a fair catch. If the first fielder lands inside, their later movement still matters until the ball is dead.

These examples explain why a television replay may need to show two fielders and several separate ground contacts. The ball staying above the grass is only part of the decision. For other close decisions, our guides explain Retired hurt vs retired out: when a cricket batter can return, DRS in cricket: review limits, the 15-second rule and Umpire's Call and Cricket no ball rules: front foot, back foot and full toss height.

When is a catch actually completed?

Law 33.3 says the act begins when the ball first contacts a fielder's person and ends when a fielder controls both the ball and their own movement. A ball clutched in the hands while the player is still falling towards the rope is not the complete assessment. The subsequent landing can matter.

Law 33 also requires a fair catch before the ball touches the ground, with no no ball on the delivery. A ball crossing the boundary in the air is not automatically six if a lawful catch follows. Conversely, catching it after prohibited boundary contact does not erase that contact. The whole sequence, from the first take-off to control and the required landing, supplies the answer.